Water als wapen

in Ooijpolder en Duffelt
nov'44 — feb '45


opdrachtgever
Hans van der Wiel
Heemkundekring De Duffelt — www.duffelt.de

formaat
17 x 24 cm

productie
Wilco Offset, Amersfoort


Deze publicatie verhaalt over een minder bekende operatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (Operation Veritable). Toen de Canadezen in 1944 rondom de Nijmeegse Ooijpolder en de Duffelt de bevrijding inzetten, kregen ze te maken met een waterlinie van de Duitsers. En die hadden daar zelf misschien nog wel het meeste last van.

‘Water als wapen’ levert een schat aan nieuwe informatie en is rijkelijk voorzien van mooi kaarten- en beeldmateriaal, waarvan veel nog nooit eerder gepubliceerde uit Britse en Canadese archieven.


'Met alleen een goede tekst ben je er nog niet, het moet ook nog een mooi boek worden. En dat is op een voortreffelijke manier vormgegeven door Gerton Hermers, grafisch vormgever uit Heumen. Hij heeft volop rekening gehouden met mijn wensen. Afbeeldingen zoals kaarten en luchtfoto’s hebben een belangrijke functie in mijn verhaal, dus worden die mooi scherp en groot weergegeven!

Helemaal aan het eind van het proces bleek nog dat op de uitnodiging een verkeerde datum stond, en er moest ook nog één naam worden gewijzigd in het boek. Dat alles werd binnen tien minuten vanuit Zuid-Duitsland opgelost, waar Gerton (onderweg naar Italië) net een korte pauze hield op een Raststätte. Dus als je een mooi boek wilt hebben bij iemand met verstand van zaken, dan moet je eens gaan praten met Gerton bij de sluis in Heumen.'

>  Hans van der Wiel